www.golfiq.se

- Vi gör din golf e
nklare!

Telefon/Fax: 0612-104 45    E-butik: www.shoppingiq.se 
Återfrsj: www.extrapro.se

Golf-katalog    Golf-produkter     Inlärning    Länkar    Om oss    
 

Hur du lär dig ny golfteknik

Inlärning av rörelser tar enligt många forskare ofta mellan ca 25-28 dagar under optimala förhållanden och kräver ca 1500-2000 stycken upprepningar. Med detta menas att det sitter i "ryggmärgen" och du kan utföra det automatiskt utan att tänka på det. Det är siffor du ska ta med en "nypa salt", optimala förhållanden går inte att uppnå, men det ger en fingervisning om hur lång tid det minst tar att lära in något nytt. Du ser ju resultat ofta mer eller mindre direkt, men kroppen återgår, eller vill återgå, till rörelsen den är van att göra. Det gör att du måste upprepa din träning inte bara en gång utan ju fler gånger desto bättre. Och som alltid gäller att det är mer effektivt att köra fler gånger per dag och färre repetitioner per gång, än att köra ett långt pass med många repetitioner. Kvalitéten på rörelsen och fokuseringen är väldigt viktig, alla kan göra 2000 st repetitioner, men det är svårare att vara 100% fokuserad under varje repetition. 

Det viktiga är inte tiden du lägger ned per dag utan att du gör det helst varje dag under inlärningen (eller så ofta som möjligt). Ofta kan träning på 30 minuter eller mindre per dag under inlärningsskedet vara tillräcklig om träningen är riktig och effektiv (med feedback). Men lägger du ned 3-4 timmar per dag i träning utan feedback kan du träna i åratal utan att se varaktiga resultat, för det är så vi människor är skapta.

Det går alltid snabbare att lära sig helt nya saker än att lära om och förbättra gamla felaktiga saker. Därför är det viktigt att du lära dig rätt första gången eller så snabbt som möjligt. Annars så får du jobba ännu mer senare för att förändra och förbättra tekniken.


träningshjälpmedel puttningputtningshjälpmedel
Putting Arc T3     Putting Arc MS3

Putting Arc är det mest populära puttningshjälpmedlet bland golfproffsen idag, används av över 600 st proffs världen över. Användarna av Putting Arc har vunnit 278 st proffssegrar sedan våren 2002 och under 2006 har det blivit 58 proffssegrar världen över varav 4 st Major segrar 2006. Allt detta samtidigt som de är prisvärda, effektiva, enkla att använda och robusta. Se video-klipp här


Ge din själv och din golf en chans med rätt feedback

Kroppen din är gjord så att om den inte får feedback på vad som är rätt eller fel, då gör den det som känns bäst, vilket ofta är den "gamla vanliga". Du måste alltså få feedback under din träning och inlärningsperiod, för att kunna ändra din rörelse varaktigt. Annars kommer du med tiden att sakta återgå till din gamla vanliga rörelse. Med andra ord så är träning och inlärning av ny teknik utan att ha feedback under träningen mycket ineffektivt och ger ofta dåligt resultat på lång sikt. Det är inte fel på dig personligen utan på din träning och ditt tillvägagångssätt, ge din kropp bra och riktig feedback under träningen och du kommer att se resultat!

Kom alltid ihåg att variera längden på rörelsen du tränar, när du lär in tekniken, annars kan din teknik bli bra bara på en typ av längd. När du tar en längre baksving så har inte hjärnan fått tillräckligt med feedback på vad som är rätt och fel så det kan bli både det ena eller det andra. En annan sak är tempot när du lär in, börja ofta långsamt och öka hastigheten gradvis tills du håller normal hastighet i rörelsen. Om du tränar in en rörelse i låg hastighet och aldrig under normal hastighet, då har inte hjärnan tillräckligt med information över vad den ska göra när du spelar på banan och i normal hastighet.


uppställning + sikte + bollpositiongolf metronom
  Rätt uppställning        Metronom           Putting system Pro      Pendel rörelse       Håll ihop svingen


Skillnader mellan barn och vuxna

Börjar du som liten så fungerar också vår mänskligt inbyggda härmningssystem mycket bra. Det är ju så vi har lärt oss att gå bland annat. Det gör att många som börjat som liten, inte har behövt träna på samma sätt utan de har lyckats härma någon duktig spelare de sett och sedan har de haft en naturlig teknik, om de haft turen att härma någon som passar deras kroppstyp, personlighet etc.

Vårt inbyggda härmningssystem blir ofta svagare med åren, eftersom vi ofta vill kontrollera hjärnan med ord och tidigare erfarenheter. Men du kan också som vuxen utnyttja fördelen att använda dig av olika mentala bilder för att påskynda din inlärning på olika sätt och för att hitta olika positioner etc. Hjärnan arbetar med bilder hela tiden, det är hjärnans språk, för att utnyttja hjärnans kapacitet till fullo ska du använda dig av så mycket mentala bilder som möjligt i din träning. Vissa har lättare för att jobba med bilder än andra, men det går att öva upp och förbättra färdigheten med träning.

Hur gör de bästa golfproffsen?

De flesta duktiga golfproffs, som du ser på TV:n använder olika typer av tränings- hjälpmedel för att påskynda inlärningen och undvika att lära in felaktig teknik. De får på detta sätt feedback på sin träning, de får reda på när de gör rätt, det viktigaste, och om de gör fel. Med den tuffare konkurrensen och att alla proffs ofta har lika mycket tid att lägga ned på sin träning, så blir det viktigare och viktigare att utnyttja tiden så effektivt som möjligt.

De bästa proffsen tar ofta mycket golflektioner under vissa perioder på året av sin speciella tränare, men de ser till att ha feedback på sin träning mellan sina lektioner, för det är då de lär in sakerna som tränaren försökt lära ut. Att inte ha feedback under inlärningsprocessen är att slänga "pengar i sjön" och det har de bästa proffsen för länge sedan förstått.

Putting Arc T3, liten modell

Putting Arc MS3
 

första-sidan            golf-artiklar               golfbutiken         återfrsj

Hemsida: www.golfiq.se
E-butik:
www.shoppingiq.se
Telefon: 0612-104 45
Copyright, all right reserved